Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.Географски положај Краљева

ГД 43° 43' 32.99 ГШ 20° 41' 21.98

Краљево се налази у централном делу Србије, на сто седамдесетом километру од Београда. Смештено је у котлини коју образују реке Ибар и Западна Морава, и чини границу између две различите области – благих ваљевских и шумадијских планина на северу и оштрог копаоничког и старовлашког масива на југу.


Протеже се од севера према југу, од шумадијских планина (Котленик) до копаоничке групе планина (Жељин, Гоч и Столови). На западу се ослања на планинске делове Старог Влаха (Јелица, Чемерно). Долином Западне Мораве општина Краљево отворена је према Великом Поморављу. Налази се на надморској висини 200м.

Захваљујући свом повољном географском положају , Краљево је постало и велика саобраћајна раскрсница Србије. Ибарска магистрала је пут који прати природни ток ријеке Ибар, пролази кроз Краљево и, преко Горњег Милановца и Љига спаја јужну српску покрајину Косово и Метохију и Црну Гору са севером Србије. Уз Западну Мораву пролази пут који се пружа правцем исток-запад земље, па се њиме из Републике Српске и Црне Горе, преко Краљева, најбрже путује до Крагујевца, Крушевца и Ниша све до граница са Бугарском и Македонијом.

Краљево је и важан железнички саобраћајни чвор, који се налази на раскрсници магистралног правца Пожега- Сталаћ, који повезује пруге Београд-Бар и Београд – Ниш са правцем Београд – Лапово – Крагујевац – Косовска Митровица.

Краљево је изузетно богато рекама. Пресецају га : Западна Морава, Ибар, Рибница, Студеница, Лопатница, Гвоздачка река, Гружа, Мусина река, Магашница …

Планине које се налазе у околини Краљева су: Гоч(1. 124м), Столови (1. 325м), Троглав(1. 177м), Чемерно (1. 579м), Радочело (1. 643м) Жељин (1120 м на територији Краљева), Котленик (749м), Јелица (796м на територији Краљева ), Гледићке планине (922м) и друге. Обрасле су шумом (на нижим надморским висинама буква, јела, липа, јасен, а на вишим четињаче) те обилују пашњацима и разноврсним планинским биљем.

Краљево је град умереноконтиненталне климе. У зависности од годишњег доба мењају се температура, ветрови, инсолација и падавине. Највише температуре ваздуха су у јулу месецу, када је средња температура 24 степена, а најнижа у јануару када је просечна температура 0 степени.

Битан показатељ туристичке атрактивности климе је инсолација. Најосунчанији су дани у летњим месецима, просечно 8 сати и 30 минута, што нарочито погодује бањском туризму. Када су у питању падавине, највише је кише (просечно око 104 дана годишње). Ветрови су најчешћи у позну јесен, зиму и рано пролеће (кошава).Туристичка организација Краљева