Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.Манастир Студеница

Најстарији српски манастир. Место где се стварала српска држава.


js slider

Манастир Студеница један је од најстаријих и највећих српских средњовековних манастира.

Удаљен је 60 км од Краљева. На 50. километру од града у варошици Ушће, која се налази на магистралном путу који води ка Новом Пазару скреће се у десно и наставља још 11 км асфалтираним путем до манастира.

Студеница је задужбина великог жупана Стефана Немање, утемељивача српске државе и родоначелника моћне владарске династије Немањића. Под старатељством његовог сина Саве који је био I игуман манастира и први српски архиепископ, Студеница постаје културни, духовни и медицински центар средњовековне Србије. У Студеници се налазе мошти Стефана Немање и његових синова Вукана и Стефана Првовенчаног.

Манастир је грађен мешовитим романичким и византијским стилом чији је сплет произвео нови архитектонски израз познат под називом рашка школа. Зидови су саграђени од белог мермера и изгледају заиста монументално. Посебно су занимљиве фреске које је сликао у то време један од најбољих византијских сликара. Поред Богородичине цркве манастирски комплекс обухвата и цркву Никољачу, затим камену трпезарију изграђену у време Светог Саве, велики звоник из 13. века, као и остатке неколико мањих црква. Северно од трпезарије су конаци у којима се налази ризница студеничког блага. Манастир је од 1986. године под заштитом УНЕСКО-а.Туристичка организација Краљева