Путовање долином векова


Туристичка организација Краљева
.Како доћи

Краљево се налази у централној Србији у Рашком управном округу.

Краљево се налази у средишњем делу Србије и заузима простор око доњег тока реке Ибар и средњег дела тока реке Западне Мораве, са површином од 1530 км2. Природна је раскрсница копнених и водених путева централне Србије.


Саобраћајни положај града Краљева веома је повољан. Правцем запад – исток пресеца је пространа, плодна долина Западне Мораве. Овом долином воде важне железничке и друмске комуникације. Од Краљева ка истоку води железничка пруга и друм у правцу Крагујевца и даље долином Велике Мораве. Овим долинама води железничка пруга међународног значаја Београд – Ниш – Скопље, односно Ниш – Софија – Истанбул. У правцу запада према Чачку и Ужицу град Краљево се везује за друмску и железничку магистралу Београд – Бар. У том правцу преко Прибоја и Рудог води саобраћајна веза са Босном и Херцеговином на запад.

Најзначајније друмске саобраћајнице су:

– Ибарске магистрала: Београд – Љиг – Чачак – Краљево – Рашка, то је пут који се даље рачва ка Косовској Митровици и на правац Нови Пазар – Подгорица – Црногорско приморје.

– Два правца који се са ауто-пута Е-75 Београд – Ниш одвајају ка Краљеву су: – Баточина – Крагујевац – Краљево и – Појате – Крушевац – Врњачка бања – Краљево.


Краљево има и аеродром Морава који се налази на само 16 километара од центра града.Туристичка организација Краљева