Putovanje dolinom vekova


Turistička organizacija Kraljeva
.Kako doći

Kraljevo se nalazi u centralnoj Srbiji u Raškom upravnom okrugu.

Kraljevo se nalazi u središnjem delu Srbije i zauzima prostor oko donjeg toka reke Ibar i srednjeg dela toka reke Zapadne Morave, sa površinom od 1530 km2. Prirodna je raskrsnica kopnenih i vodenih puteva centralne Srbije.


Saobraćajni položaj grada Kraljeva veoma je povoljan. Pravcem zapad – istok preseca je prostrana, plodna dolina Zapadne Morave. Ovom dolinom vode važne železničke i drumske komunikacije. Od Kraljeva ka istoku vodi železnička pruga i drum u pravcu Kragujevca i dalje dolinom Velike Morave. Ovim dolinama vodi železnička pruga međunarodnog značaja Beograd – Niš – Skoplje, odnosno Niš – Sofija – Istanbul. U pravcu zapada prema Čačku i Užicu grad Kraljevo se vezuje za drumsku i železničku magistralu Beograd – Bar. U tom pravcu preko Priboja i Rudog vodi saobraćajna veza sa Bosnom i Hercegovinom na zapad.

Najznačajnije drumske saobraćajnice su :

– Ibarske magistrala: Beograd – Ljig – Čačak – Kraljevo – Raška, to je put koji se dalje račva ka Kosovskoj Mitrovici i na pravac Novi Pazar – Podgorica – Crnogorsko primorje.

– Dva pravca koji se sa auto-puta E-75 Beograd – Niš odvajaju ka Kraljevu su: – Batočina – Kragujevac – Kraljevo i – Pojate – Kruševac – Vrnjačka banja – Kraljevo.


Kraljevo ima i aerodrom Morava koji se nalazi na samo 16 kilometara od centra grada.Turistička organizacija Kraljeva