Putovanje dolinom vekova


Turistička organizacija Kraljeva
.Upoznajte Kraljevo

Grad otvorenog srca.


js slider

Grad otvorenog srca prepoznatljiv je po ulicama koje se seku pod pravim uglom i po prelepom gradskom trgu na kome dominira "Milutin" - spomenik srpskim ratnicima.

Kraljevo je grad bogate istorije i kulture, na čijoj teritoriji je pre 8 vekova nastala moderna srpska država i zato su nezaobilazne turističke destinacije prilikom obilaska grada i okoline srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica, srednjovekovna tvrđava Maglič i arhitektonski biser uklesan u steni – Gornja isposnica Svetog Save.

Svakako da bi turisti kojima je istorija na prvom mestu trebalo da posete i gradski Muzej, koji se nalazi na trgu Svetog Save na kome su i crkva Svete trojice, istorijski arhiv i Gospodar Vasin Konak u kome je smešten Pravoslavni duhovni centar Vladika Nikolaj Velimirović. U Kraljevu vredi videti i novi velelepni hram Svetog Save pored koga je smeštena Žička eparhija.

Nezaobilazna tacka za posete bi trebalo da bude i Spomen park, mesto na kome su Nemci u 2. Svetskom ratu 14.oktobra 1941. godine streljali nekoliko hiljada Kraljevčana.

Sam grad je zanimljivo arhitektonski rešen i predstavlja pravu pešačku oazu jer su i centralni gradski trg i ulice koje polaze iz njega zatvorene za saobraćaj. U pečackoj zoni nalazi se veliki broj kafića, barova, poslasticarnica i picerija, ali i prodavnica u kojima se prodaju najprestižnije svetske robne marke. Za duge šetnje idealno je i uređeno šetaliste kraj reke Ibar na kojoj se nalazi nekoliko splavova kafića gde mozete popiti kafu ili piće i odmarati u lepotama prirode na samo par stotina metara od centralne gradske vreve.Turistička organizacija Kraljeva