Putovanje dolinom vekova


Turistička organizacija Kraljeva
.Tvrđava Maglič

Misteriozna tvrđava u "Dolini vekova".


js slider

Maglic je jedna od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrdjava u Srbiji.

Nalazi se na tridesetak kilometara udaljenosti od Kraljeva, na magistralnom putu koji vodi ka Novom Pazaru, Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji. Smesten je na visokoj steni koja dominira Ibarskom dolinom i do njega vodi lepo uređena staza sa klupama za odmor na kojima turisti mogu da predahnu ali i uživaju u pogledu na prelepu divlju prirodu koja ih okružuje.

Ime je dobio po magli kojom je često obavijen i koja mu daje misteriozni izgled. Misteriozno je i poreklo tvrđave koje ni do današnjih dana nije osvetljeno. Pretpostavlja se da je izgrađen posle mongolske provale 1240. godine. Prvi pisani podaci o ovom srednjevekovnom gradu potiču iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila II, koji je na Magliču, pored tada postojećih objekata, podigao palate i ćelije.

Sam grad se sastoji od 7 kula visokih desetak metara i glavne Don Žon Kule koja je visoka oko 20 metara. Opasan je debelim zidinama a zbog neravnog terena nepravilnog je oblika. Dugacak je oko 100 a širok oko 40 metara. Unutrašnjost grada sastoji se iz dva dvorišta, manjeg i većeg u kome se nalaze ostaci crkve Svetog Đorđa, palate, kao i pekare i dve cisterne za vodu.

Mnogi ovu tvrđavu nazivaju srpskim Kamelotom, a u njoj je snimljen i nastavak filma "Ironclad". Filmska ekipa bila je oduševljena očuvanošću zidina i misterioznim ambijentom koji vlada na vrhu ovog brda.


Zbog urušavanja mosta tvrđava Maglič trenutno je nedostupna!Turistička organizacija Kraljeva