Putovanje dolinom vekova


Turistička organizacija Kraljeva
.Znamenitosti Kraljeva


js slider

1. Trg srpskih ratnika – Po legendi, idejni tvorac okruglog oblika trga bio je lično knez Miloš, kada je posetio tadašnji Karanovac 1832.g. Ipak, na osnovu regulacionog plana iz iste godine, koji je sačinio Lazar Zuban, izgrađen je veliki kružni trg, upisan u ortogonalnu šemu ulica, koje se seku pod pravim uglom. Prepoznatljiva urbana matrica zaštitni je znak Kraljeva i po njoj se razlikuje od ostalih srpskih gradova.

2. Spomenik srpskim ratnicima izginulim u ratovima od 1912. do 1918.godine (1931/32) Simbol grada, nalazi se na centralnom gradskom trgu i delo je ruskog arhitekte-umetnika Romana Verhovskog. Autor je ostao dosledan koncepciji svog pređašnjeg rada, spomenika braniocima Beograda, tako da su ova dva spomenika veoma slična. Novoj komunističkoj vlasti smetao je bronzani ”solunac” iz Prvog svetskog rata, pa su doneli odluku da se on izmesti (1960). Tek rekonstrukcijom trga (1982), spomenik je vraćen na svoju pripadajuću lokaciju, koja je centralno mesto okupljanja Kraljevčana povodom različitih zbivanja i manifestacija.

3. Spomen-obeležje i fontana (2005) sa uklesanim imenima Kraljevčana stradalih u ratovima od 1991. do 1999.g., autora akademskog vajara Ivana Marinkovića.

4. Gospodar Vasin konak (1830/31) – Značajno obeležje varoškog života iz prve polovine 19. veka u Kraljevu, pripada tradicionalnom tipu kuća koje su građene u doba kneza Miloša. Konak je više puta menjao namenu. Bio je zatvor, zatim vojni muzej… da bi 2000-te bio vraćen sveštenstvu eparhije Žičke i tada je u njemu otvoren Pravoslavni duhovni centar ”Vladika Nikolaj Velimirović”.

5. Adžića kuća – najstariji je stambeni objekat u Kraljevu. Primer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19.veka i jedan je od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

6. Muzej (1873) – Zgrada podseća na monumentalnu arhitekturu javnih objekata u stilu evropske moderne. U njoj su prvo bile razne osnovne i srednje škole, a danas je u zgradi smešten Narodni muzej, sa veoma bogatom istorijskom zbirkom i lepim prostorom za događaje iz kulture.

7. Saborna crkva Svete Trojice (1822/24) – Po svom ustaljenom običaju da zadužbine podiže na značajnim mestima iz svoje biografije, knez Miloš je isto učinio i u nekadašnjem Karanovcu, odabravši mesto za crkvu nedaleko od šanca iz Drugog srpskog ustanka. Crkva je dozidana 1836, a pošto orginalni ikonostas nije sačuvan, današnji je oslikan 1873.godine u stilu srpske moderne.

8. Zgrada okružnog načelstva (suda) (1853) – Do 1859.g. korišćena je za prvobitnu namenu, da bi potom u njoj bili smešteni Veliki sud, vojna uprava, Načelstvo sreza karanovačkog, a danas je u ovom zdanju smešten Viši sud.

9. Crkva spaljivanja moštiju Svetoga Save (Hram Svetog Save) – Izgradnja crkve je počela 1994.godine, a 1995.g. su osveštani temelji i obeležena prva slava ovog hrama. To je građevina visokih zidova jako crvene boje (istovetne kao i manastir Žiča), a centralna kupola je postavljena u obliku upisanog grčkog krsta.

10. Hotel Pariz – Izgrađen je oko 1881. godine sredstvima više kraljevačkih trgovaca, da bi 1885.g. prešao u vlasništvo Prve kraljevske akcionarske štedionice. U periodu pre Drugog svetskog rata hotel je bio stecište kulturnog i političkog života Kraljeva, uz organizovanje balova i primenu svih tehnoloških inovacija koje su dolazile u ovu srpsku varoš (bioskop, radio…)

11. Spomenik otpora i pobede (1959) – snažna figuralna kompozicija u bronzi, posvećena žrtvama Drugog svetskog rata, u socrealističkom stilu, autorsko delo slovenačkog vajara Lojze Dolinara.

12. Spomen park – U oktobru 1941.g. Za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljano je 100 nevinih civila, građana Kraljeva i izbeglica, najviše iz Slovenije. Za jednog ranjenog streljano je 50… Do danas je za 2190 žrtava, pojedinačno utvrđeno da su streljani na toj lokaciji, mada se decenijama tvrdilo da je broj pogubljenih iznosio oko 6000, što je tada bila polovina žitelja Kraljeva.

13. Kuća Kneževića- Reprezentativna kuća predratnog kraljevačkog trgovca.

14. Kuća porodice Dimitrijević – Švapčić (1903) sa jedinstvenim slikanim enterijerom i atlantima na spoljašnjoj fasadi ove impozantne građevine, u kojoj se danas nalazi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture

15. Bogavčevo zdanje – jedinstvena građevina sa početka 20-og veka, vlasništvo bogatog kraljevačkog trgovca i poslanika Petra Bogavca, koji je ovu kuću poklonio Trgovačkoj omladini Kraljeva.

16. Nekadašnji Hotel Jugoslavija (1932).

17. Kuća porodice Novaković (1928) – Kuću su sagradili potomci Jovana Novakovića bogatog trgovca i predsedenika opštine sredinom 19.veka.Turistička organizacija Kraljeva