Putovanje dolinom vekova


Turistička organizacija Kraljeva
.


Aktivni odmor


js slider

Biciklizam i planinski biciklizam.

Kraljevo je poznati biciklistički centar. Osim velikog broja prvaka ovog sporta iz biciklističkog kluba “Metalac”, grad ima veliki broj rekreativaca koji uživaju u ovoj aktivnosti. Stalna urbana i prigradska infrastruktura obogaćena je novim biciklističkim stazama.

Planinski biciklizam ima još više poklonika. Velik broj staza na Stolovima, Goliji, Radočelu i drugim kraljevačkim planinama čini nezaboravnim uživanje u prirodnim lepotama i naletu adrenalina. Spuštanje biciklom sa Čikera (1325 m), jednog od vrhova Stolova, s kojega na jednoj strani možete videti Goč, Željin, Kopaonik i prelepe pašnjake s krdima poludivljih konja na Ravnom Stolu, a s druge strane grad Kraljevo ili dolina vekova neverovatno je iskustvo.


Rafting, Kajak i Kanu.

Kroz teritoriju grada Kraljeva, protiče reka Ibar koja je sa svojim bukovima i brzacima, koji se često smjenjuju s mirnim tokom i virovima, idealna za rafting, kajak i kanu , kao i kajak na divljim vodama. Staza Buk “Grmčić”, gde se održavaju kajak-takmičenja na divljim vodama, jedna je od najboljih u ovom delu Evrope.

Kajak klubovi “Studenica” iz Ušća i “Ibar” iz Kraljeva, kao i razna sportska udruženja i ekstremni sportski klubovi imaju skipere, kajake i kanuiste koji mogu, uz najbolju opremu, sigurno prevesti turiste kroz ovu “vodu avantura “.

Postoji nekoliko rafting tura. Spust od Biljanovca do Ušća je dugačak 12 kilometara, a od jedan od najlepših je izlet od Ušća do Magliča, dug je 30 kilometara, prepun je bukova i brzaka a završava se u podnožju srednjovekovnog grada Magliča.


Paraglajding i panoramsko razgledanje avionom.

Kraljevo i njegova okolina sa svojim planinama pružaju izvrsne mogućnosti za letenje paragliderom. Posebni geomorfološki uslovi, kao i vrste vetrova i vazdušnih struja, omogućuju uslove za ovaj adrenalinski sporta. To je omogućilo i kraljevačkom paraglajding klubu “Eol” da postigne izvrsne rezultate. Solo i tandem letenje moguća su za one koji žele da uživaju u letu iznad Kraljeva i okoline. Postoji nekoliko idealnih poletišta I terena za paraglajing terena, posebno na planinama Stolovi, Golija, Radočelo i Troglav.

Aero klub u Kraljevu ima dugu tradiciju pa je panoramski pogled na Kraljevo i okolinu, iz sportskih aviona već dugo deo turističke ponude grada. Moguće je fotografisati i snimiti Kraljevo iz vazduha i uživati u pogledu na „Dolinu vekova“, u kojoj su Maglič, Žiča i Studenica, zatim na meandre Zapadne Morave, koja lagano teče kroz ravnicu i na sam grad koji se nalayzi na tri reke.


Vožnja u terenskim vozilima i kvadovima.

To su aktivnosti za koje takođe postoje i izvanredni uslovi na teritoriji grada Kraljeva. Postoji sve veći broj takmičenja, revijalnih vožnji ili usluga u obliku turističke ponude brojnih klubova i udruženja. Jedan od načina da se uživa u prirodi ove regije jeste vožnja ovih moćnih četvorotočkaša, bilo da se radi o džipovima, ladama nivama, drugim terenskim vozilima ili kvadovima, kroz “divlje” predele od čije lepote zastaje dah.


Streličarstvo.

Streličarstvo je jedna od aktivnosti koju mogu probati svi koji žele da osete viteški duh srednjeg vijeka. Posebno je autentično gađati strelom iz tradicionalnih lukova koji su se i koristili u srednjem veku.


Konjički sport i jahanje.

U Srbiji, ljubav prema konjima oduvek je bila duboko ukorenjena. Ne može se zamisliti bajka, legenda ili priča o vitezima, junacima, hajducima ili ustanicima, da u njima nema dobrih konja. Kada dodamo da je jahanje i boravak s konjima smatra jednim od najljepših hobija i da je sjajan način da se opustite i izbegnete stres svakodnevnog života, dobijamo savršenu kombinaciju koju vredi doživeti. Zato je u turističkoj ponudi Kraljeva na raspolaganju i škola jahanja, jahanje u prirodi u konjičkom klubu “Zapadna Morava”, odmor i rehabilitacija, boravkom u društvu tih plemenitih životinja, vožnja čezama ili kočijama.Turistička organizacija Kraljeva