Putovanje dolinom vekova


Turistička organizacija Kraljeva
.Manastir Studenica

Najznačajniji srpski manastir. Mesto gde se stvarala srpska država.


js slider

Manastir Studenica jedan je od najstarijih i najvećih srpskih srednjovekovnih manastira.

Udaljen je 60 km od Kraljeva. Na 50. kilometru od grada u varošici Ušće, koja se nalazi na magistralnom putu koji vodi ka Novom Pazaru skreće se u desno i nastavlja još 11 km asfaltiranim putem do manastira.

Studenica je zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, utemeljivača srpske države i rodonačelnika moćne vladarske dinastije Nemanjića. Pod starateljstvom njegovog sina Save koji je bio I iguman manastira i prvi srpski arhiepiskop, Studenica postaje kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije. U Studenici se nalaze mosti Stefana Nemanje i njegovih sinova Vukana i Stefana Prvovenčanog.

Manastir je građen mešovitim romaničkim i vizantijskim stilom čiji je splet proizveo novi arhitektonski izraz poznat pod nazivom raška škola. Zidovi su sagradjeni od belog mermera i izgledaju zaista monumentalno. Posebno su zanimljive freske koje je slikao u to vreme jedan od najboljih vizantijskih slikara. Pored Bogorodičine crkve manastirski kompleks obuhvata I crkvu Nikoljaču, zatim kamenu trpezariju izgrađenu u vreme Svetog Save, veliki zvonik iz 13. veka, kao i ostatke nekoliko manjih crkva. Severno od trpezarije su konaci u kojima se nalazi riznica studeničkog blaga. Manastir je od 1986. godine pod zaštitom UNESKO-a.Turistička organizacija Kraljeva